Fortsätt till huvudinnehåll

Därför ska du vara källkritisk!

Varje dag överöses vi av information och budskap från olika håll.
När man ska börja med att vara källkritisk är det viktigt att ställa sig själv frågor som:

- Vem står bakom informationen? Företag eller myndighet till exempel..

- Vad är syftet med informationen? Reklam, information, propaganda...

- Vill de få mig att göra något speciellt? Köpa, tycka, rösta, få kunskap...

När du har klarlagt det för dig själv kan du studera informationen lite närmare för att se om det som står verkligen är sant. Varför är det då så viktigt?
För att du själv ska kunna skapa dig egna uppfattningar och göra mer medvetna val, inte bli ett redskap för något som du egentligen inte vill ställa upp på. Viktigt är också att den information och den kunskap du själv för vidare är korrekt presenterad.

 Nu hoppas jag att du fått svar på frågan om varför man ska vara källkritisk. Vad tycker du? Är det viktigt att vara källkritisk? Varför/varför inte?

Mer om källkritik framöver.

Kommentarer

 1. Facebook är ett ställe där mycket information, propaganda, reklam och annat delas hej vilt. Tänker alla igenom källkritiskt vad de delar egentligen? Är verkligen personen på bilden försvunnen och vill hittas, eller är det någon som lever under skyddad identitet? Är inlägget verkligen en kupong från ett matföretag eller är det bara spam? Är faktan i inlägget sann eller är det ett försök till att få med sig anhängare till en vara/produkt/parti/åsikt genom lögner? Självklart skall man inte misstro allt man läser, men i alla fall stanna upp och tänka till lite kring rimligheten innan man delar vidare.

  SvaraRadera
 2. Jag tycker det är viktigt att det ska vara källkritisk. För om man ska köpa tillexempel medicin och frågar någon om den vet någon bra måste man ju vara säker på att den är rätt och då kan man ju fråga vart den har fått reda på det så den inte säger fel.

  SvaraRadera
 3. Jag tycker det är väldigt viktigt att vara källkritiskt dock är det väldigt svårt att hitta sanningen på internet tex om man söker fakta om en kändis.
  Det finns väldigt mycket skvaller om kändisar som man kan hitta lite överallt på internet tyvärr.
  Så det är svårt att hitta sann fakta men det är nog bra om man tänker en extra gång innan man sprider vidare det.
  Om en person frågar "vart har du läst detta?" och du svarar på frågan med den hemsidan du har hittat det, vem vet om det är sant eller inte när inte så många har hört talas om hemsidan?

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Verbal och icke-verbal kommunikation

I kursen information och kommunikation arbetar vi just nu med verbal och icke-verbal kommunikation.

Vilken är då skillnaden dem emellan?
Varför är detta viktigt att känna till?

Verbal kommunikation Den verbala kommunikationen är det vi säger, kommunicerar genom orden på olika sätt. Hur vi uttrycker oss språkligt. Den verbala kommunikationen kan upplevas mer direkt, men genom att tänka på ordval och nyansera vårt språk kan vi anpassa oss för att nå varandra bättre.

Icke-verbal kommunikation Den icke-verbala kommunikationen handlar om sådant som kroppsspråk, miner, gester och blickar. Den icke-verbala kommunikationen kan växla mycket mellan olika länder och kulturer, också inom en mindre grupp. Den kan lätt feltolkas och leda till missuppfattningar.

För god kommunikation är det därför viktigt att arbeta med och bli medveten om sitt och andras sätt att kommunicera.

Ta gärna del av följande videoklipp av Peter Zier om verbal- och icke-verbal kommunikation.

Intressant kan också vara följan…

Selektiv perception

Ett viktigt begrepp att känna till när man arbetar med medier och kommunikation är selektiv perception.
Selektiv perception kan förklaras som att man utan medveten avsikt lägger märke till en del faktorer, men inte till annat. Det som ofta påverkar vad vi lägger märke till är våra icke-medvetna behov och våra intressen. Vår hjärna kan stänga ute sådant som inte passar vår invanda föreställningsram.
Testa dig själv! Vad ser du i denna bild?
Vi uppfattar vissa intryck som viktigare än andra. De bildar på så sätt en grund.Här ser du en så kallad växlingsbild där figur och grund skiftar. Ser du den äldre damen och den unga damen? Kan dina sinnen växla perspektiv?